DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER

Assalamualaikum

Berkali-kali saya mengulangi dan berkata”dont judge a book by its cover” melainkan kau dah cukup2 kenal dengan buku tu lah kan, kalau dah kenal dengan thats book so berapa banyak kali kau nak kata ‘dont judge’ pun dah tak guna, sebab kau memang dah hafal apa yang tertulis pada that book. so harini saya nak cerita mengenai BOOK yang kita tak kenal pun but then orang sibuk duk bercerita mengenai keburukan buku itu.

ok, buku yang saya maksudkan sekadar perumpamaan, buku adalah orang. dan saya rasa ramai yang pernah mengalami apa yang saya alami sekarang ini.

ceritanya begini, saya ada seorang kenalan yang saya tak berapa kenal sangat pun, so baru lah nak kenal rapat jadi closefriend (A), tiba-tiba macam-macam cerita yang saya dengar mengenai that person, dan perkara yang saya dengari pun dari mulut kawan baik kepada kawan yang saya nak kenali tu (B). yeah i’m admit, mula-mula tu memang very the sakit hati lah.saya mengenali si B lebih lama dan baru nak mengenali A. tetapi baru nak jadi bestfriend si A, si B sibuk call dan mesej seolah olah ditindas dan seolah olah si A ni jahat giler lah. yeah saya manusia biasa dan sebulat bulatnya terpedaya dan rasa kasihan sangat mengenangkan nasib yang menimpa si B ni..

But now, Allah Maha Mengetahui & Allah Maha Adil.. saya terserempak dengan si A secara tak sengaja dan tak diduga, dan saya bukanlah kejam sangat, bila terserempak dan tertegur tu, saya layan baik, buat apa kita nak marah lama2 kan ? sedangkan Nabi maafkan umat. dan saya rasa nak lupakan apa yang jadi. dan saya rapat kembali dengan si A.

sekarang si B ??? apa yang dia burukkan si A dan kata si A ni bermacam-macam lah, tanpa si B sedar, dia sendiri sedang melakukannya. saya sekadar pandang dengan tenang dan tersenyum. haisshh, macam-macam ragam manusia ni. Allhamdulillah saya belajar daripada apa yang berlaku.

Saya ada terbaca satu ayat yang sangat memberikan kesan dan saya rasa bermurah hati nak share pada anda semua, sharing is caring, right ? :
“Kekurangan orang lain akan mendatangkan pahala kepada kita, oleh itu kita harus MELENGKAPI dan MEMAAFKAN. Kerana apabila kita melengkapi kekurangan mereka, CONTOH dari segi kejahilan yang mereka lakukan, setiap orang yg melakukan kesalahan (kekurangan) akan beranggapan mereka itu betul, seharusnya kita membawa mereka kearah kebaikan (melengkapi) ataupun apa jua keburukkn yang mereka lakukan seharusnya kita memaafkan (memaafkan)..”
:)
with love : FatinFashiekn
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s